Top foto

LNB Pijntherapie

Petra en Roland Liebscher Bracht,
de grondleggers

Tijdens haar studie medicijnen kwam dr. Med. Petra Bracht tot de ontdekking dat ze de meeste mensen niet werkelijk kon helpen. Ze specialiseerde zich daarom in de natuurgeneeskunde. Ze wilde oorzaken wegnemen en de symptomen bestrijden zonder chemische middelen.

In haar eigen praktijk zag ze steeds vaker mensen die aan chronische pijn leden. Ze moedigde hen aan gezond te gaan leven en eten en behandelde hen succesvol met natuurgeneeskunde. Veelal verminderde de pijn al door deze maatregelen, waaruit later de LNB gezondheidsleer ontstond. Al snel begon ze deze groep patiënten ook naar de 'gezondheidslessen' van haar man te sturen.

Roland Liebscher, richtte na zijn studie werktuigbouwkunde diverse scholen in Chinese vechtkunsten en zelfverdediging technieken op. Steeds meer leerlingen vertelden hem dat hun pijn aan knieën, rug of schouders verminderde of verdween sinds ze aan deze vorm van beweging deden. Dit gegeven vond Roland zeer interessant. Hij onderzocht westerse en oosterse manuele therapieën en verdiepte zich in druktechnieken die gebruikt worden in de Aziatische vechtsporten.

Vanaf 1987 begon hij speciale 'gezondheidslessen' te geven. Hoe meer Roland Liebscher te weten kwam over het pijnmechanisme in ons lichaam, hoe meer hij zijn oefenstof verfijnde. Ook zijn vrouw Dr. Med. Petra Bracht dacht en ontwikkelde mee. Roland en Petra Liebscher-Bracht zijn een fenomeen in Duitsland. Roland begeleidde zelfs het Duitse nationale voetbalteam tijdens het afgelopen EK. Alhoewel hun theorie op veel scepsis kon rekenen, kan niemand meer om het bijzonder hoge genezingspercentage heen. Inmiddels geven ruim 4000 artsen, alternatieve genezers en fysiotherapeuten in ruim 15 landen deze pijntherapie.

 


Terug naar boven

Nieuwe kijk op pijn

De samenwerking tussen Roland Liebscher en Dr. Med. Petra Liebscher-Bracht leidde tot een nieuwe kijk op pijn. In meer dan 90% van de gevallen gaat het om alarmpijn, afkomstig uit ons tendo-myo-fasciaal systeem (pees- pier- en bindweefsel rond spieren, botten en gewrichten) is hun filosofie. Pijn is niet meer dan een alarmsignaal (waarschuwing) dat gehoord wil worden. Het lichaam wil zo beschadiging voorkomen of verdere beschadiging tegengaan. Onze pees, spier en gewrichtsensoren meten permanent de spanning- en drukverschillen tijdens houding en beweging. Als deze verschillen disproportioneel toenemen, bv. door te weinig of eenzijdige beweging, dreigt er schade (abnormale slijtage) te ontstaan aan onze gewrichten en gerelateerde structuren. Dit proces kan geleidelijk ontstaan, maar ook met acute fases optreden. Ook als er al schade aanwezig is, kan ons lichaam ons (regelmatig) opnieuw alarmeren voor verdere schade. De schade zelf, zichtbaar op röntgenfoto's, scans en echo's (artrose/slijtage, verkalkingen in pezen, hielspoor, hernia van de tussenwervelschijven etc.) heeft in de allermeeste gevallen niets met de pijn van doen, maar is een gevolg van de mechanische in de tijd doorgemaakte over- en/of onderbelasting.

 

5 Hoofdoorzaken

De 5 hoofdoorzaken voor spanningstoename in de spieren/fasciën en het ontstaan van (alarm)pijn, hebben te maken met onze sterk veranderde leefstijl. Deze zijn onder te verdelen in:

Individueel bepaalde directe factoren

1. Te weinig of geen beweging: (zitten en staan) waardoor
    de spieren/fasciën verkorten.
2. Te eenzijdige beweging in werk en sport: (veel bukken,
    tillen, computerwerk) waardoor in spieren/fasciën
    stapeling van restspanningen  optreed.

Algemene indirecte factoren

3.  Psychysche factoren: stressoren (distress)
4.  Voeding: stofwisseling: o.a. eten van veel dierlijk eiwit
5.  Omgeving: o.a. slaapplek vrij van 'electrosmog',
     milieubelasting…

De  3 algemene indirecte pijnversterkende factoren kunnen mede tot een algemene spanningsverhoging en verzuring van ons bindweefsel (spieren en fasciën) leiden en kunnen door de LNB gezondheidsleer worden geoptimaliseerd. De som van de deze 5 factoren bepaald de mate van alarmpijn in ons lichaam. Dit heeft consequenties voor de verschillende lichamelijke functieniveaus en uiteindelijk voor ons totaal functioneren en welbevinden (levenskwaliteit).

De fascia (bindweefsel) is overal in ons lichaam aanwezig en bepaald mede de doorbloeding, bewegingscoördinatie, bewegingskracht en pijnregulatie en vormt een communicatiesysteem tussen alle weefsels van ons lichaam. Druk en trekkrachten, die de fascia vervormen, spelen hierbij een belangrijke rol.

De ‘fasciale’ bindweefsel ketens die botten/pezen/ spieren/bloedvaten/zenuwen/lymfevaten omhullen of inbedden kunnen we vergelijken met 'spanriemen' die onze gewrichten, vergelijkbaar met 'scharnieren en katrollen', laten bewegen. Als de spanning op ons lichaam, vergelijkbaar met de 'carrosserie' van een auto, toeneemt door het steeds meer aantrekken van deze spanriemen, ontstaat er een 'spierpantser'. Dit kunt u vergelijken met het steeds een tandje strakker trekken van de handrem in de auto, waardoor uiteindelijk schade (overmatige slijtage) dreigt te ontstaan aan delen van de carrosserie en het controlelampje (alarm) in de auto gaat branden. Denk hierbij bijv aan het moeizaam (en/of pijnlijk) opstaan na langer zitten of werken in gebukte houding, het pijnlijk strekken en buigen van de elleboog bij het tillen, het pijnlijk hurken en traplopen bij de knie etc. Het kapotslaan of afplakken van het controlelampje in de auto, te vergelijken met het nemen van pijnmedicatie, zal dan geen oorzakelijke oplossing bieden. Als door medicatie de pijn onderdrukt wordt zal het onderliggende (overmatige) slijtageproces gewoon verder gaan evenals bij een vervangende gewrichtsprothese. En wat te denken van het herstel na een kraakbeentransplantatie als na de operatie de foutieve spanningen weer terugkeren?

Door het ‘resetten’ m.b.v. de ‘periost pressuur’ (volgens LNB) van deze “aangetrokken handremmen” kunnen deze foutieve (overmatige) spanningen worden gereduceerd of geëlimineerd en het alarmsysteem worden uitgeschakeld. Het bereikte resultaat kan de cliënt zelf duurzaam onderhouden en verbeteren door het regelmatig uitvoeren van specifieke pijnvrij oefeningen.

Terug naar boven

 


foto Liebscher en Bracht
  Roland en Petra
  Liebscher - Bracht

De behandeling

Door periostpressuur toe te passen (druk op bot/beenvlies ter hoogte van de peesaanhechting) vermindert  de pees- en spierspanning, neemt de druk op gewrichts-structuren af en vermindert of verdwijnt de pijn. Als het ware worden de handremmen omlaag gezet! Het alarm is niet meer nodig! Speciale rekoefeningen herstellen duurzaam de balans in het lichaam. De periostpressuur is niet vergelijkbaar met bekende methoden zoals triggerpoint behandeling, acupressuur' e.d. Door periostpressuur worden de 'pathologische' spanningsverschillen (foutieve spier en beweeg-programma's) in spiergroepen gewist ('reset') en geven zij minder of geen waarschuwingspijn meer af. Vaak lukt het al tijdens de eerste sessie om de aanwezige pijn met 70% -100% te verminderen. Daarna volgen er nog een aantal behandelingen, altijd in combinatie met rekoefeningen (herprogrammering spier-dynamisch evenwicht) die cliënten thuis dagelijks dienen te doen. Op deze manier kunnen zij zelf de resultaten verbeteren en duurzaam vasthouden.


Indicaties LNB Pijntherapie

Zowel hoofdpijn, migraine, oorsuizen, nek en rugpijn, hernia's van de tussenwervel-schijven, ischialgieën, bekken-heuppijn, kniepijn, meniscusletsel, enkelpijn, schouderpijn, peesverkalking, elleboogpijn (tennis, golfelleboog) CANS/RSI, als ook fibromyalgie, artrose, reuma en chronische pijn, zenuwprikkelingen, gewrichtsont-stekingen zijn nu ook in Nederland met de LNB Pijntherapie te behandelen.
Terug naar boven


Kosten LNB Pijntherapie

Eerste intake en/of consult LNB–pijnbehandeling €110,-. Tijdsduur 1e behandeling ca. 1 tot 1,5 uur). Vervolg-behandeling ca. 45 tot 60 minuten. Tijdens de eerste behandeling kan ik aangeven of de behandeling werkt. Gemiddeld kunnen er 3 behandelingen nodig zijn voor een pijnregio. Meer weten? Download dan hier dan de LNB Pijntherapie informatieflyer.

Download hier de gratis informatiecheque.

Klik hier voor de locatie van het behandeladres.

 

Zit jij met een vervelende rugpijn of een niet opgeloste nek-/schouder-klacht? Wil je goede resultaten behalen in een korte tijd? Vooraf al te weten komen of dit iets voor jou is? Dan is de APR test de juiste insteek voor investering in jouw gezondheid voor nu en later!

De manuele AlarmPijn-Receptoren test biedt je heldere informatie over de toestand van je spier- en bindweefsel-systeem, vooral over:
- de mate van de overbelasting
- de graad van stressgevoeligheid
- de zekerheid van meer dan 90% kans op succes


Ben je er klaar voor om van je pijn te worden verlost? De kosten voor een informatief gesprek en de LNB Alarm Pijn Receptoren (APR) test – totaal ongeveer 30 minuten – bedragen €25,-. Waar wacht je op ? Maak dan telefonisch een afspraak voor de APR test, via: 06 - 184 316 64.

Klik hier om naar de contactpagina te gaan.

Terug naar boven

 


foto lnb behandeling
Naar de website van Liebscher en Bracht